Katsoin eilen nauhalta Voimalan, jossa nuori taiteilijatar Mimosa Pale toi studioon värkkäämäänsä jättimäisen pillun. Kuulin, että vekottimen värkkäämisen oli Suomen Estetiikan Seura palkinnut vuoden 2007 esteettisenä tekona. Sen lisäksi sain tietää, että tämä oli synnyttänyt valtavan keskustelumyrskyn internetissä, kenties muuallakin.

Katselin ohjelman kiinnostuneena, vaikka minusta ihmiset, Eeva Kilpeä ehkä lukuunottamatta, puhuivat hölynpölyä. Tajusin, että me ihmiset tosiaan elämme erilaisissa todellisuuksissa ja jossain vaiheessa, en tarkasti tiedä missä, minun todellisuuteni on vieraantunut Voimalan vieraiden todellisuudesta. Minä en olisi edes tunnistanut Palen verenpunaista möykkyä pilluksi, ellei asiaa olisi minulle kerrottu. Olisin luullut, että se on jättimäinen, rinnasta riistetty sydän. Mikä tietysti voisi ollakin ihan puhutteleva rinnastus, koska pilluhan yleensä tuottaa naisille kaikenlaista kärsimystä, ei se ole pelkkä riemurasia.

Mutta miten on mahdollista, että tällainen teos kuohuttaa ihmisiä, sitä minä en ymmärrä. En tarkoita, etteikö se saisi kuohuttaa, tarkoitan vain, että en ymmärrä. Minä en ikimaailmassa olisi keksinyt, että joku voisi lotkauttaa korviaan tällaiselle näköispatsaalle. Taiteilija vakuutti olevansa yhtä hämmästynyt ja minun on helppo uskoa häntä. Ja onnittelut onnistuneesta provokaatiosta.

Tietyllä tavalla on liikuttavaakin, etteivät ihmiset kyllästy sukupuolielimiin ja seksuaalisuuteen liittyviin asioihin. Että he aina uudestaan ja uudestaan jaksavat innostua aiheesta. Se on tietenkin elämän merkki. Jos he eivät kiinnostuisi, ihmissuku kuivuisi kokoon.

Ai niin, se oli minusta ihan aiheellinen huomio, kun taiteilija kertoi haluavansa teoksellaan näyttää sen, minkä ympärillä kaikki kaupustelu pyörii. Kaikki mahdolliset tuotteet myydään meille vähäpukeisilla naisilla, mutta varsinaista asiaa kierretään kuin kissa kuumaa puuroa. Tämän minä ymmärsin, se kävi järkeen, mutta miksi pillu oli verinen möykky? En minä  ole koskaan nähnyt sitä tuon näköisenä. Miksi siinä ei ollut karvoja?