Ylessä on hämmästelty kun Uralin perhonen ei kuohuttanutkaan katsojia. Turussa sentään on sen verran kuohuntaa, että yleisönosastolle asti päätyi paheksuva kysymys siitä miksi taiteen pitää pilkata pyhiä arvoja. Minäkin olen ollut vähän sillä kannalla, ettei pyhiä arvoja pitäisi pilkata, mutta minulle ei mene kaaliin, että joku ihminen, olipa sitten millainen sotapäällikkö tahansa, voi olla pyhä arvo.

Mutta mikä ettei tietysti. Kaipuu pyhyyteen on yleisinhimillinen juttu ja vaikka ihminen olisi ateisti, niin kyllä hänelläkin silti voi olla kaipausta kokea jotkin asiat pyhinä. Jos ei usko jumaluuksiin, voi rakentaa ihmisestä tai vaikkapa luonnosta tai tieteestä tai luonnontieteestä itselleen jonkinlaisen pyhän sfäärin, josta voi ammentaa merkitystä ja tarkoitusta elämäänsä. Tällä en tarkoita, että Mannerheim uskovaiset olisivat enimmäkseen ateisteja, pohdiskelin vain, että millaisten ajatuskiemuroitten kautta syntyy halu pitää ihmistä pyhänä.

Tosin nyt pitää muistaa, näin pääsiäisen alla, että kristinuskokin aikoinaan syntyi siitä, että alettiin pitää ihmistä Jumalana.   

Etukäteiskohun ansiosta Uralin perhonen sai oletettavasti ennätysmäärän katsojia. Ilman kohua moni tuskin olisi viitsinyt katsella televisiosta nukkeanimaatiota, minä en ainakaan olisi viitsinyt. Jos en olisi lukenut etukäteen, mistä Uralin perhosessa oli kysymys, en elokuvan perusteella olisi asiaa ymmärtänyt. Tämä vahvistaa käsitystäni siitä, etten todellakaan ole oikea kulttuuri-ihminen. En ymmärtänyt, miksi Mannerheimista oli tehty kentauri, jonka peräpää oli matkalaukun ja hevosen sekasikiö. En ymmärtänyt, miksi kirkiisipoika harrasti seksiä Mannerheimin matkalaukun kanssa. En ymmärtänyt miksi Mannerheimin vaimo irrotti matkalaukun ja mitä hän pisti tilalle Mannerheimin takapuoleen. Oliko se jonkinlainen vastine naisten siveysvyölle, jollaisia kai joskus on ollut käytössä?

En kokenut animaatiota millään tavalla, paitsi että nuket olivat minusta kauniita, samoin lavastukset, ja ajattelinkin että jonnekin, esimerkiksi Turun linnaan, olisi kiva saada ne näytille. Kävisin niitä siellä katsomassa. Luullakseni kauniit nuket tarjoaisivat minulle suuremman kulttuurielämyksen kuin tämä palkittu animaatio.