Tämän suuren sivistyskeskustelun uuvuttavimpana piirteenä pidän vanhan ja ummehtuneen viihde-sivistys-dikotomian elvyttämistä. Että siis niputetaan kaikki viihteeksi laskettava samaan ja tuomitaan sen kummemmin erittelemättä yleisesti tyhmistäväksi. Tuollainen niputus jos mikä on tyhmistävää. 

Sitä minä kyllä ihmettelen, että miksi urheilua ei koskaan mainita viihteenä joka tyhmistää. Vai onko joku nähnyt? Minulle ei ihan ole vielä tähän päivään mennessä kirkastunut kuinka penkkiurheilu minua sivistää ja kehittää enemmän kuin esim. ihmissuhdesarjojen katseleminen, mutta yleensä urheilua ei mainita kun haukutaan rahvaan huonoa makua ja laiskuutta.

Joidenkin tähän suureen sivistyskeskusteluun osallistuneiden kommenteista huokuu ajatus, että elämä on alaspäin vievät rullaportaat joita sivistystä janoava joutuu hellittämättä kapuamaan ylöspäin. Jos hetkeksikin kapuaminen (sivistyksen hankkiminen) herpaantuu, niin sitten ollaankiin jo menossa vauhdilla alas. Että koko ajan on ihmisen sivistettävä itseään koska muuten alkaa massiivinen tyhmentyminen. Ja on tietenkin kauheaa olla tyhmä.

Ehkä sivistystä pitäisi alkaa määritellä vähän entistä moniarvoisemmin. Miksi ei blogien lukeminen ja kommentointikin voisi olla sivistävää. Myös ihmissuhdesarjojen katselu voi minun mielestäni olla sivistävää. Itse olen kokenut sivistyväni niidenkin ääressä, mutta tähän tietysti joku sanoo, että sen kyllä huomaa.