Tämän päivän sana on omistettu kaikille vangituille eläimille, niille joita tarhataan turkkinsa vuoksi ja niille joita munitetaan, lypsetään ja lyödään lihoiksi. Kuten myös niille, jotka pyydystetään ja pistetään esille eläintarhaan ja niille joille tehdään tukalia ja kivuliaita kokeita jotta me saisimme hyviä ihovoiteita ja hiusvärejä. Eve Kuismin on kääntänyt Rilken Runoja kokelmaan Tahto tahtojen. Nimirunossa kuvataan pantteria Pariisin kasvitieteellisessä puutarhassa. Rilke on pystynyt pakahduttavasti kuvaamaan miten upea eläin kulkee silmät väsyneinä kalterien takana.

Sen askeleet ovat vahvat, notkeat - käyntinsä pehmeää, / kun pienimmistä pienintä se kiertää ympyrää./ Kuin tanssisi voimaa antain ympäri keskiön sen, / jonka sisällä puudutettuna viruu Tahto tahtojen.

Joskus avautuu äänettömästi verho pupillin, / tuon tuokion aikana kuva sisään pääsekin./ Kiirii jäsenten läpi aavistus valppaudesta, eloisasta,/ kunnes se - sydämen kohdalla - lakkaa olemasta.

Olen nyt oikeastaan aika lumoutunut näistä Rilken runoista ja haluaisin kirjoittaa niitä tänne pötköön kokonaisuudessaan, mutta yritän välttää tekemästä suuria tekijänoikeusrikkomuksia, joten pakko pistää vain tällaisia pieniä pätkiä ja lausua vakava kehoitus. Lukeaa Rilken runoja, lukekaa ja tulkaa liikutetuiksi. Luopukaa hetkeksi sarkasmista, kyynisyydestä. Luottakaa siihen, että liikkumattomina surun hetkinä tai hetkinä kun kaikki tuntuu merkityksettömältä ja turhalta eikä mitään tapahdu, jotain ihmeellistä kypsyy sisällämme ja tulevaisuutemme valmistautuu kohtaamaan meidät.