Oi voi, miksi ne eivät pyytäneet minulta internetnovellia siihen antologiaan, niin olisi saatu vähän näkökulmaa tähänkin asiaan. Jussi Ahlroth toteaa Hesarissa julkaistussa arvostelussaan, että internet näyttää olevan tarinoissa vieraantumisen ja synkkien salaisuuksien alue. Kokoelman perussävy on raskas moralismi ja näkökulma internetin pahuuksista huolestuneiden aikuisten. Ahlroth toteaa, että kuka tahansa 12-vuotias tietää, ettei verkko pelkästään hajota, se luo uudenlaista yhtenäisyyttä. Mutta antologian kirjoittajat eivät tätä ole huomanneet tai eivät ole halunneet siitä kirjoittaa.

Minä olisin voinut tuoda antologiaan 46-vuotiaan internetiin hullaantuneen tädin näkökulman. Olen nimittäin huomannut, että verkossa voi olla hauskaa myös muilla kuin 12-vuotiailla pojilla (joiden pelaamista joskus seurailen lähikirjastossani)  Internetissä voi myös keskustella. Keskustelevaisuus kohosi ainakin omalla kohdalla potenssiin sinä päivänä kun honasin internetin keskustelupalstat. Sitä voi melkein kyllä verrata lukutaidon oppimisen mukanaan tuomaan maailman pallolaajennukseen.

Nuorena sitä tuli keskusteltua paljonkin. Oma masterintutkintonikin valmistui jotenkin siinä Hämeenportissa ja kurssikirjaston kahvilassa istumisen lomassa melkein huomaamatta. Mutta sitten tuli aikuisen elämä velvoitteineen. Ja mikä surkeinta, kaikki kaverit menivät töihin ja naimisiin ja alkoivat lisääntyä, eikä heistä sitten enää ollut minulle seuranpitäjiksi, ainakaan iltapäivisin jolloin angsti aina ovelleni koputtelee. Jos hyvin kävi, heidät saattoi tavata pikimmiten iltaisin, siinä välissä kun suoritettiin huoltotöitä seuraavaa työpäivää varten. Ei puhettakaan, että olisi voinut enää istua aamuöihin asti keittiön pöydän ääressä puhumassa syvällisiä. Mutta internet murtaa tällaiset ajan ja paikan turhat kahleet.

No addiktioistahan  täytyy aina kantaa huolta ja minullakin ilman muuta jonkinlainen addiktio tähän systeemin on, mutta olen ajatellut että addiktiona tämä on kuitenkin suhteellisen harmiton ja edullinenkin. Ei vie rahoja ainakaan samalla tavalla kuin esimerkiksi uhkapelit tai viina ja huumeet.