Kirjallisuus ei saisi kuulemma olla kaavamaista. Tosin kirjallisuudella ja kirjallisuudella on eroja. Dekkarien kaavamaisuutta moititaan harvemmin kuin fantasian kaavamaisuutta romanttisen viihteen kaavamaisuuksista puhumattakaan. Dekkareissa kaava on positiivinen asia koska ihminen joka lukee dekkareita haluaa murhia ja jos murhaa ei dekkarissa ole, se on paha. Jonkun mielestä jopa lukijan pettämistä.

Minäkin olen monesti nyökytellyt tälle viisaudelle ja miettinyt ahdistuneena ovatko nuortenkirjani kaavamaisia. Olen ollut helpottunut kun niitä ei muistaakseni ole juuri koskaan päivälehtien kritiikeissä moitittu kaavamaisiksi. Joskus olen nuorison suosimilta keskustelupalstoilta bongannut mielipiteen, että kirjani ovat tyypillisiä nuortenkirjoja, mikä tuomio on saanut poskeni kuumenemaan häpeästä. Tuntuu yllättävän kyseenalaiselta kirjoittaa tyypillisiä nuortenkirjoja. Ja itselle tulee tällaisen mielipiteen äärellä yleensä sellainen ole että minä teille tyypilliset näytän ja sitten muutama kirosana perään.

Mutta onko kaavamaisuus pahasta? Vai onko niin, että me nimenomaan kaipaamme kaavaa. Tämä tuli mieleen kun lueskelin lehdestä juttua Pentti Linkolasta joka oli ollut puhumassa tekniikan alan opettajille ja opiskelijoille ympäristöongelmista "Suomi vuonna 2020" -tilaisuudessa. Ihminen tulee kuolemaan sukupuuttoon hyvin lyhyessä ajassa. Kahden, viiden tai kymmenen sukupolven aikana. Rakentaminen vie elintilan useilta sadoilta tuhansilta elämänmuodoilta pelkästään yhdellä neliömetrillä, Linkola sanoi ja kertoi heti perään Budapestin matkastaan.Kun muut ihastelivat jumalaisia katedraaleja, minä mietin, mitä ihania jäkäläkallioita paikalla olikaan ennen niiden röttelöiden rakentamista.

Linkolan tuomiopäivän julistuksia lukiessani ajattelin, että Linkolallakin on kaava. Hänet on tilattu tuohon tilaisuuteen puhumaan juuri näin. Jos hän olisi tilaisuudessa puhunut Budapestin kauniiden katedraalien puolesta ja kertonut uskovansa, että ihmiskunta pystyy ratkaisemaan ekologiset ongelmansa, tilaajat olisivat varmaankin kokeneet itsensä suurenmoisesti petetyiksi. He olisivat kokeneet maksaneensa Linkolalle aivan turhasta. Linkolaa tilataan hänen tuomiopäivän profetioidensa vuoksi. Häntä tilataan siksi että hän on turvallinen puhuja. Tilaaja tietää saavansa juuri sitä tavaraa kuin mitä on tilattu koska Linkola ei poikkea kaavasta. Eipäilen että kaipuu kaavaan on yleisinhimillinen juttu emmekä pystyisi elämään ilman kaavoja.