Tämänvuotinen Finlandia junior-raati rajasi ehdokasasettelussaan pois fantasian ja tietokirjat sen lisäksi että sarjakirjat on käytännössä diskattu jo aikaisemmin, vaikka sitä ei ole taidettu ennen näin suoraan sanoa. Mutta huomatkaa, että tämäkin päre perustuu nyt sellaiseen mitä olen lukenut, sillä minähän en ole kuullut omin korvin raadin puheenjohtajan Pekka Leinosen puhetta enkä edes lukenut sitä, minä olen lukenut vain lehtiä ja Grafomaniaa missä on syntynyt aiheesta keskustelua. Grafomaniassa mielipiteensä ovat lausuneet ihmiset jotka ovat olleet joko paikalla tai lukeneet kyseisen puheen, joten luotan siihen että heidän todistuksellaan on totuusarvoa.

Yleisesti hyväksytyin ajatus tuntuu keskustelussa olevan, että raati teki virheen lausuessaan ääneen omat ennakkoluulonsa. Olisi pitänyt tehdä omat linjaukset kaikessa hiljaisuudessa ja antaa ehdokasasettelun puhua, niin kuin se on tehnyt tähänkin asti. Ehdolle asetetuista kirjoistahan voi aina päätellä kaikenlaista. Minä ainakin olen jo aikoja sitten tehnyt ehdokasasetteluista sen päätelmän, että siinä etsitään lastenkirjaa joka miellyttää aikuista. Aikuisilla on selkeä näkemys siitä millaisia kirjoja lasten pitäisi lukea ja on hiukan harmi, että lapset niin innokkaasti lukevat kirjoja joita aikuiset eivät arvosta. Esimerkiksi sarjakirjoja ja fantasiaa. Tosin fantasian arvostus on viime vuosina lisääntynyt ja aikuisetkin ovat intoutuneet lukemaan sitä, mutta ei sitten ilmeisesti Fj-raati.

Minusta on oikein hyvä, että raati toi rohkeasti esiin ennakkoluulonsa. Mieliä tietysti pahoittui kun fantasiakirjailijat tajusivat jääneensä genrensä vuoksi kisan ulkopuolelle. Mutta eikö se kuitenkin ole reilua, että tiedetään kuinka päättömiä kriteerejä taustalla aina on, kun ryhdytään seulomaan  kirjasadosta palkitsemisen arvoisia kirjoja? Onkohan joskus ollut hevoskirjoja ehdokkaana, muuten? Olen ehdottomasti avoimuuden kannattaja. Enemmän läpinäkyvyyttä ehdokasasetteluihin, niin ehkä useammat ihmiset huomaisivat etteivät raadit julista jumalan totuutta vaan pelkästään tekevät omista ennakkoluuloistaan maailmankatsomusta ja haluavat muiden liittyvän samanlaiseen silmänpalvontaan. Ärtymyksestäni huolimatta onnittelen Tuija Lehtistä ehdokkuudestaan koska siinä kohtaa pitää sanoa että menee palkinto oikeaan osoitteeseen mikäli hän sen saa.