21437.jpg

Sata vuotta täyttävä Kotimaa-lehti harrastaa Suomen oloissa poikkeuksellista itsekritiikkiä ja tarkastelee juhlanumerossaan millaisen kannan lehti on vuosikymmenien varrella erilaisiin yhteiskunnallisiin mullistuksiin ottanut. Lehti on mm. tukenut lapuanliikettä 1930 luvulla ja iloinnut Hitlerin valtaannoususta.

Samanlainen itsekritiikki ei ole kuulunut Suomen ilmavoimien toimintaan. Ilmavoimat on ylpeänä kantanut hakaristitunnuksia joukko-osastolipuissa 60 vuoden ajan ja vasta nyt asia on noussut esiin kun Ranskassa on syntynyt aiheesta paheksuvaa keskustelua. Suomessa paheksuntaa ei luonnollisesti voida lainkaan ymmärtää. Miten niin hakaristin käyttö puolustusvoimien symbolina muka kyseenalainen? Meidän hakaristillämme ei suinkaan ole mitään tekemistä natsisaksan paheksutun hakaristin kanssa, emmehän me edes mitenkään olleet Saksan liittolaisia sodassakaan. Muuten vain olimme saksalaismielisiä ja tervehdimme Hitlerin hallintoa riemuiten. 

Suomalaiset ovat aina syyttömiä kaikkeen. Se on virallinen kanta. Vankileireillä tapettiin nälkään ja tauteihin tuhat määrin oman maan kansalaisia, mutta siihenkin suomalaiset ovat täysin syyttömiä.  Vieraillessani Dragsvikissa pahamaineisen Tammisaaren vankileirin alueella, sieltä ei löytynyt minkäänlaista pientäkään vihjettä siitä millaisessa käytössä kasarmit olivat joskus olleet. Uudenmaan prikaatin nettisivuilla tuo vaihe kuitataan seuraavasti: Sen jälkeen seurasi varuskunta-alueen jonkinlainen alennustila: kasarmeja käytettiin vuorotellen vankileirinä, vankilana (poliittisille vangeille), pakkotyöleirinä ja (osittain) alkoholistiparantolana. Alueen rappeutuminen oli totaalista ja tuhoisaa. Ne ajat eivät kuulu tämän tarkastelun piiriin, eikä niitä siten käsitellä tässä.

Tämä voisi oikeastaan olla virallinen tunnuslauseemme. Aina kun sattuu jotain ikävää, voidaan sanoa: Ne ajat eivät kuulu tämän tarkastelun piiriin, eikä niitä siten käsitellä tässä. Kotimaa osoittaa poikkeuksellista siviilirohkeutta tunnustaessaan veikanneensa aikoinaan väärää hevosta. Kunpa muilla olisi rohkeutta tehdä samoin niin ehkä tämä ilmapiiri vähitellen muuttuisi vähemmän ummehtuneeksi.