Tuli mieleen, että mitä jos lukisi Uuden testamentin läpi. Ajatus lähti siitä kun tuli eräiden kekkereiden aikana juttua Kapernaumin juhlista. Että mitkä juhlat siellä Kapernaumissa nyt sitten olivatkaan. Minä paljastin hölmöyteni ja ehdotin että siellä muutettiin se vesi viiniksi. Mutta sehän oli tietysti Kaanaan häät. Mieheni muisti oman isänsä sanoneen, että "juhlat jatkuvat Kapernaumissa" kun joidenkin ryyppyputki oli venähtänyt vähän liian pitkäksi. Kukaan seurueesta ei kuitenkaan osannut sanoa mitkä juhlat siellä Kapernaumissa sitten oikein alunperin olivat. Minä kaivoin Raamatun esiin ja mies googlasi, mutta siis asia ei sinä iltana ratkennut. Välillä minä ne Kapernaumin juhlat jo unohdinkin, mutta sunnuntaina ne tulivat taas mieleen ja niinpä minä urakoin ensimmäiseksi läpi Matteuksen evankeliumin. Huomasin että aika paljon tapahtumat tosiaan keskittyivät Kapernaumiin, mutta juhlia en löytänyt vieläkään.

Lukukokemus oli hämmentävä ja tuntuu kummalliselta ajatella, että joillekin Raamattu on selkeä ohjekirja kaikkiin elämän pieniin ja vähän isompiinkin ongelmiin. Jeesuskin vaikutti todella hankalalta ja tuittupäiseltä persoonalta. Eniten minua oikeastaan hämmensi tarina palvelijoille uskotuista rahoista joka vaikuttaa minusta varsinaiselta kapitalismin hengen puolustuspuheelta. Siinähän siis mies antaa yhdelle palvelijalle viisi talenttia, toiselle kolme ja kolmannelle yhden ja käskee näiden huolehtia rahasta. Viiden ja kolmen talentin haltijat alkavat heti harjoittaa pörssikeinottelua, mutta yhden talentin tyyppi kaivaa talenttinsa maahan. Keinottelijoiden rahavarat moninkertaistuvat mistä isäntä luonnollisesti on hyvin tyytyväinen, mutta talenttinsa maahan kaivanut saa haukut päälleen koska ei ole saanut isäntänsä rahavaroja poikimaan. Ja sitten seuraa se hämmentävä toivotus, että se jolla on, sille annetaan. Ja siltä jolla ei ole, otetaan pois sekin vähä. Sille siis on ihan raamatulliset perusteet että kristinusko ja kapitalismin henki ovat näin yhteneväiset. Hauskinta oli kun Jeesus antoi kyytiä fariseuksille ja saddukeuksille, ne olivat niin ärsyttäviä tyyppejä ja tunnistettavia ihan nykymaailmassakin.

Hiukan puuduttavalta tuntuu ajatus, että lukisin nyt heti perään muut evankeliumit, joten taidan hypätä suoraan Apostolien tekoihin. Muistan että koulussa niitä luettiin, mutta minulla ei oikein ole mielikuvaa että mitä ne teot sitten oikeastaan mahtoivat olla. Paavali ainakin matkusti aika paljon, levoton tyyppi.