On noilla kirjakauppiailla murheet. Kirjoja on liikaa eikä niillä ole enää arvoa. Sisällön sisällyksetön tuottaminen olisikin siis syytä lopettaa ja kirjailijoiden pitäisi paneutua useiksi vuosiksi ellei jopa vuosikymmeniksi yhden arvokkaan teoksen laatimiseen sen sijaan että niitä nyt pukkaillaan maailmalle kerran vuodessa. Tai jopa kolme kertaa vuodessa, kuten minulle kävi viime vuonna. No, tänä vuonna on tulossa vain yksi, mutta tuskinpa lohduttaa Saaraa tämä tieto kun siellä kirjatsunaminsa keskellä yrittää pysyä järjissään. Olen niin pahoillani kaikkien onnettomien kirjakauppiaiden puolesta, kun typerät kirjailijat ja kustantamot ne vain suoltavat koreissa kansissa maailmalle silkkaa tyhjää.

Eilisessä Turun sanomissakin pohdittiin että kannattaako kevyen kirjallisuuden vuoksi tuhlata metsiä ja painaa tarinoita kirjoiksi. Toki onkin niin, että fiksumpaa on örveltää kapakoissa ja lätkämatseissa kuin kirjoittaa ja lukea sisällyksetöntä kirjallisuutta, vaikka en minä sitä aina ihan ymmärräkään että millä tavalla se on arvokkaampaa.

Se on tietysti ikävä kun siellä alennuskoreissa pyörii kirjoja jotka eivät kelpaa kenellekään. Mutta voisiko sen kuitenkin antaa anteeksi kirjailijalle ja kustantamollekin, koska erityisen merkittäviä, suuntaa antavia ja uutta luovia ja mitä nyt milloinkin ihmeellisiä teoksia syntyy vain silloin tällöin. Koskaan ei voi kirjoittaessaan eikä vielä julkaistessaankaan olla aivan varma, että tuleeko siitä nyt loistava menestysteos, vai floppi. Jos nämä asiat tietäisi etukäteen niin varmaan sitä sitten aina kirjoittaisi sellaisen hienon menestysteoksen joka ei ehtisi kirjakaupan alennuskorissa kellastua.

Mutta sepä minusta vasta harmi olisi jos kirjoittaisi yhtä kirjaa viisi vuotta ja sitten sekään ei kelpaisi kenellekään. Olen ajatellut että parempi kirjoittaa viisi kirjaa jotka kaikki kelpaavat itselle ja joista edes yksi  kelpaa jollekin toisellekin. Tai kuten usein myös käy, yksi kelpaa yhdelle, toinen toiselle, mutta vain harvoin koituu kirjailijalle sellainen ihmeellinen onni että hänen vaatimaton teoksensa kelpaisi ihan jokaiselle. Mutta tätähän on hyvän maun vartijoiden mahdoton ymmärtää.