Sananvapautta tässä aloin taas ajatella koska sain äsken vastaanottaa blogihistoriani ensimmäisen käräjillä uhkailun. Julkaisen kuulemma paljon sellaista mistä minut voisi haastaa käräjille. Kysymys ei käsittääkseni ollut niinkään siitä mitä minä olin kirjoittanut, vaan siitä mitä kommenttiketjussa oli sanottu. Ja kysymyksessä oli juttu jossa olin pohtinut Huittisten kulttuurielämää ja Markku Pirin kohtaloa siellä. Mainitsin jutussani, että Huittisten taideyhdistys on menestynyt ihmeen hyvin tuossa karussa maaperässä. Tämä poiki kommenttiketjuun joidenkin entisten ja nykyisten paikkakuntalaisten kriittisiä arveluja siitä millä eväillä taideyhdistys Huittisissa menestyy. Kommenteissa ei mainittu nimiä, mutta henkilöt ovat toki tunnistettavia niille jotka heidät tuntevat.

Minusta käräjistä puhuminen tuntui hiukan ylimitoitetulta, mutta päätin sitten poistaa koko jutun, koska minulla ei nyt ole oikein sellainen vaihe elämässä että huvittaisi testata olenko syyllistynyt kunnianloukkaukseen jättämällä huittislaista taide-elämää kriittisesti käsittelevät kommentit näkyviin. Kyseinen ketju ehti kummitella tuolla arkistoissa elokuusta lähtien. Aina tämän tästä joku sen on löytänyt ja lisännyt keskustelun perään oman puumerkkinsä. Se on ollut minusta tavattoman kiinnostavaa koska päällepäin Huittisissa ollaan niin tyyniä ja tasaisia. Siis tiedättehän, Siellä satakunnan kansa, tyynnä kyntää aurallansa, karhun kämmen lyö...  Mutta pinnan alla kytee vahvoja intohimoja. Minun mielestäni kommenteissa ei sanottu mitään kauheaa, ihmiset vain purkivat mieltään, mutta joillekin sekin on ilmeisesti liikaa.

Poistettuani ketjun iski katumus. Onko tämä nyt vääränlaista itsesensuuria? Missä suhteessa tämä on sananvapauteeni? Onko minulla sananvapautta? Olenko vellisukka kun heti ensimmäisestä ärähdyksestä poistan mielipahaa aiheuttaneen ketjun? Osasin kyllä aavistaa että jotain olisi taas tulossa koska blogiini oli kolmesti tultu hakusanalla Markku Piri + Kirsti Ellilä. Ei meitä yhdistä toisiimme mikään muu kuin tämä blogi, se että olen täällä kirjoittanut siitä kuinka hän törmäsi huittislaiseen kulttuuritahtoon ja totesi sen olemattomaksi. Mutta jossain asiasta on selvästikin puhuttu kun jotkut ovat osanneet hakea nimenomaan tuota poistamaani juttua.

Hauska aparaatti tämä netti. Mutta kuinka varovainen sitä oikeastaan pitäisi olla?