Tui on pistänyt aika hyvin pakettiin kysymyksen sukupuolten välisestä tasa-arvosta. Mutta minä olen viime päivinä  miettinyt tyhmien ja älykkäiden välistä tasa-arvoa. En tiedä mihin kohtaan itse asetun jos ihmiset pistettäisiin esimerkiksi älykkyysosamääränsä perusteella rankijärjestykseen. Tuskin minä valtavan hyvin missään testeissä pärjäisin, enkä varmasti muutenkaan ole vakuuttanut ihmisiä siitä että olisin merkittävä intellektuelli. Salaa pidän itseäni kuitenkin kohtuullisen fiksuna ja paheksun niitä jotka eivät fiksuuttani ymmärrä. 

On todellisuutta että toiset ihmiset ovat älykkäämpiä ja lahjakkaampia kuin toiset. Ja vaikka koululaitos olisi millainen, tämä ero ei poistu. Koko systeemi on sellainen että me palkitsemme älykkäitä menestyjiä rahallisesti ja suomalla heille ihailua ja kunnioitusta. Ja vähemmän fiksut saavat tulla toimeen miten taitavat. Tämä on minusta aika kiero juttu koska me tunnumme ajattelevan, että se joka syntyy vähempilahjaisena kuin ihmiset keskimäärin, ansaitseekin kohtalonsa. Samoin tunnumme ajattelevan että se joka syntyy lahjakkaana ja saa kotona ja koulussa tukea lahjojensa kehittämiseen myös jotenkin ansaitsee sen että on niin lahjakas. 

Me elämme sivistysvaltiossa emmekä varmaan kukaan ääneen väittäisi että älykkyysosamäärä olisi jossain tekemisissä ihmisen arvon kanssa, mutta käytännössä me mielestäni toimimme niin että me pidämme arvokkaampina ihmisiä joilla mielestämme on paljon ihailtavia kykyjä ja lahjoja.

Minusta niiden jotka ovat onnekkaita, joilla on älyä ja kykyä, pitäisi käyttää lahjojaan myös muiden hyväksi. Minusta sitä pitäisi suorastaan vaatia.

Olen alkanut miettiä, miltä pohjalta voi uskottavasti väittää ja perustella että kaikki ihmiset ovat yhtä arvokkaita ja tärkeitä. Kallisarvoisia ainutkertaisia olentoja älykkyysosamäärästä riippumatta. Koska siis minä en haluaisi ajautua maailmaan jossa ihmisen arvo ihan suoraan ja kiertelemättä lasketaan sellaisten ansioiden perusteella jotka suurimmaksi osaksi ovat hänelle itselleenkin vain lahjaa, tai joiden puuttumista ei kuitenkaan voi mitenkään pitää hänen henkilökohtaisena vikanaan.