Turkuun on rantautunut tomuinen vahakabinetti joka esittelee kummajaisia. Historialliset nuket ovat peräisin 1800-luvun lopulta. Siellä voi käydä katselemassa kupan runtelemia kasvoja ja sukupuolielimiä, maailman ensimmäistä keisarileikkausta joka tehtiin 1500 luvulla ja muuta piristävää pientä kivaa. Olikohan se nyt teurastaja joka sen ensimmäisen keisarileikkauksen teki ja potilas jopa selvisi hengissä. Myöhemmin hänelle tehtiin keisarileikkaus vielä kolme kertaa. Olisi luullut, että potilas olisi ensimmäisestä leikkauksesta hengissä selvittyään todennut miehelleen että tästä lähtien polvet pysyvät yhdessä. Oletan nimittäin että nukuttamatta tehty leikkaus on ollut aika tuskallinen kokemus. Mutta ei. Silti minä siinä avatun vatsan äärellä mietin millaistahan pariskunnan avioelämä leikkauksen jälkeen mahtoi olla. Kuinka innokkaasti vaimo hoiti aviolliset velvollisuutensa.

Suurimman vaikutuksen minuun kuitenkin teki hahmo jota itse asiassa ei nukkevalikoimista löytynyt, nimittäin tarina Julia Pastranasta. Meksikolainen Julia oli luonnonoikku. Hän oli karvainen ja hänellä oli simpanssimaiset kasvot. Hänet löysi  Theodor Lent, joka keksi lyödä rahoiksi kierrättämällä Juliaa ympäri maailmaa. Kyllähän ihmiset toki maksavat silkkaa rahaa päästäkseen pällistelemään simpanssia muistuttavaa karvaista naista. Theodor vei Julian vihillekin. Julia synnytti lapsen joka oli yhtä karvainen kuin Juliakin. Julia kuoli synnytyksen jälkeisiin komplikaatioihin eikä lapsikaan elänyt pitkään. Siitä uhkasi tietysti tulla Theodorille suuri taloudellinen menetys, mutta mies keksi että ruumiit voisi balsamoida ja kiertää niiden kanssa maailmaa. Näin hän myös teki.

Minua tämä tarina kiehtoo. Julia varmasti uskoi, että Theodor rakasti häntä. Vai uskoiko? Mitä Theodor mahtoi ajatella itsestään. Oliko hyvinkin tyytyväinen itseensä keksiessään tällaisen hienon elinkeinon? Joskus sitä hämmentyy tajutessaan kuinka pohjaton kyky ihmisellä on ryöstöviljellä lähimmäistään. Kuinka täysin meiltä voi kadota kyky tuntea myötätuntoa toista ihmistä kohtaan.