Ongelmia on. Kommentit eivät mene läpi. Kadonneet kommentit ovat sentään palanneet.

Hermostuin aamulla myös kirjoitusohjelmaani. Asensin jokin aika sitten uudemman wordin version, joka kiinnittää huomiota kielioppivirheisiini. Se huomauttelee liian pitkistä lauseista, pilkkujen ja pääverbien puuttumisesta, mikä on ärsyttävää koska joskus voi kysymys olla myös tyylikeinosta. No myönnetään, ei tietenkään aina, kyllä minä välillä päästän ulos pelkkää tuubaa, mutta ärsyttää kun persoonaton ja suhteellisen älyvapaa kirjoitusohjelma katsoo asiakseen moittia luovaa kielenkäyttöäni. Tänään aamulla kirjoitin lauseen: Huomasin olevani vihainen Mariannelle. Kirjoitusohjelma herjasi lausetta. Kun klikkasin harmaata aaltoviivaa virheellisen lauseen alla, tuli selitys: Substantiivi ja sen määrite ovat Suomen kielessä  tavallisesti samassa sijassa ja luvussa, eli minun pitäisi kirjoittaa vihaiselle Mariannelle. Hei kuule word, sinä et näköjään tajua mitään. Mene jonnekin valmistamaan itsestäsi uusi järkevämpi versio, koska minunkin yksinkertainen todellisuuteni on monimutkaisempi kuin sinun rautalankamallisi kielestä. Ärsytät minua, ihan oikeesti hei.

***

Jaaha, kommentteja ei saa läpi, mutta vieraat kirjainyhdistelmät ovat jälleen palanneet. Pahoittelen.

***

Kommentoinpa tähän tuota edellistä postausta. Siellä turhautunut kirjoitti:
Onnellinen olisin, jos jokin voima kiskoisi päästäni voitontahdon ja kilpailuvietin. Se on niin turhaa, etenkin kun puuttuu kykyjä voittoon.

Minä ajattelin ensin, että kilpailuvietti on turhaa, vaikka kykyjäkin voittoon olisi. Mutta sitten ajattelin, että maailma varmasti olisi aika erilainen jos ihmisillä ei olisi kilpailuviettiä. Sitten mietin onkohan kirjoitettu spekulatiivista proosaa ihmiskunnasta ilman kilpailuviettiä? Sitten ajattelin, että voi kun olisi aikaa, niin olisi kiinnostavaa yrittää.