Olen edelleen kiinni taloyhtiön asioissa. Näihin aikoihin marraskuussa satayksi vuotta sitten aloitettiin rakennustyöt tällä tontilla rakentamalla työmiehiä varten lämmitettävä kaluputka. Myös lampun hankkimisesta riitti keskustelua, se tuli maksamaan 3 markkaa kaksikymmentä penniä. Iso raha miehille joiden tuntipalkka oli siihen aikaan noin 35 penniä. Mietin millaisesta lampusta mahtoi olla kysymys. Tuskin kuitenkaan sähkövalosta koska sähköt tänne hankittiin vasta kohtalokkaana vuonna 1918.

Samoihin aikoihin kaivettiin tontille myös kuoppa sen vuoksi, että siitä saataisiin vettä. Niin tosiaankin, niillä ei ollut täällä vielä vesijohtoja silloin. Portsa oli enimmäkseen pelkkää peltoa ja toimiva kunnallistekniikka antoi vielä odottaa itseään.

Heti aluksi on tehty joitakin outoja päätöksiä, kuten että rakennetaan ruumishuone joka on isompi kuin naapuriyhtiössä. Mistä on ollut kysymys? Onko taloyhtiöillä ollut omat ruumishuoneet? Ja onko ollut komeaa jos oma ruumishuone on suurempi kuin naapurissa? Jotenkin voisi ajatella, ettei iso ruumishuone olisi ylpeydenaihe, vaan mieluummin olisi ollut tavoitteena pieni ruumishuone, tyyliin meillä ei tarvita ruumishuonetta, meillä on niin hyvä talo että täällä eletään terveinä ja pitkään. Vai onko kysymys kuitenkin jostain muusta asiasta kuin ruumishuoneesta siinä merkityksessä kuin me sen ymmärrämme?

Mietin sitäkin pitkään, mistä ihmeen harja kannusta miehet kohkasivat heti siinä vaiheessa kun rakennustyöt viimein päästiin alkamaan. Harja kannusta puhuttiin moneen otteeseen, milloin annetaan he kyselivät. Vasta sitten kun päätettiin että annetaan leipä ja kaffe ja pullo lemonaatia mieheen, tajusin että kysymyksessä olivat mitä ilmeisimmin harjannostajaiset. Harja kannu. Näin se kieli muuttuu.

****

klo 10.56
Pahoittelen haamupäivitystä. Lukijapalautteen vuoksi jaoin pötköä pienempiin kappaleisiin.