Olin tänään Ylessä keskustelemassa Eve Mannun, psykologi ja työelämävalmentaja Heidi Viljamaan ja 
tuottaja Päivi Salminen-Kultasen kanssa siitä onko olemassa jokin naisellinen tapa ajatella, ja jos on, niin millainen se on. Lappeenrannan teku kuulemma etsintäkuuluttaa naisellisia aivoja ja naiselliset aivot ovat kuumaa kamaa työelämässä muutenkin tällä hetkellä. Myös Nokian suuri poika Jorma Ollila kaipaa enemmän naisia Nokian hommiin. Naiset ovat keskustelevaisia, käyttäjäystävällisiä, muutenkin ystävällisiä, tuovat siis oivaa uutta näkökulmaa muun muassa juuri teknisille aloille, joten totta hemmetissä heille on nyt kysyntää.

Olen tietysti sitä mieltä, että on olemassa naisellinen tapa ajatella, mutta miten paljon kysymys on tosiaan aivoista, miten paljon kulttuurista ja siitä kuinka meitä sosiaalistetaan, sitä minä en tiedä. Itse uskon, että täsmälleen näillä aivoilla olisin aika eri tyyppinen ihminen jos olisin sattumoisin syntynyt pojaksi. Olisinko viisaampi tai tyhmempi, onnellisempi tai onnettomampi, sitä en tiedä. Mutta erilainen olisin, täsmälleen näillä aivoilla.

Minulla ei tietenkään ole mitään sitä vastaan, että teknisille aloille toivotaan naisia. Eikä mitään sitä vastaan, että siellä aletaan miettiä käyttäjäystävällisyyttä ja keskustelemista ja muuta sellaista, mutta jokin minua tässä jutussa rassaa. Naisia siis halutaan töihin teknisille aloille koska nyt on huomattu, että he ovat fiksuja ja avarakatseisia ja kärsivällisiä, ja nuo ovat hyviä ominaisuuksia teknisillä aloillakin. No siis sehän on hieno juttu, että naisten ominaisuuksia, ovatpa ne sitten synnynnäisiä, tai kasvatuksen tulosta, aletaan arvostaa työelämässä. 

Minua kai huolestuttaa, että käykö tässä niin, että kun niitä naisellisia aivoja saadaan teknisille aloille, miesten ei tarvitse senkään vertaa ponnistella keskustellakseen, ollakseen käyttäjäystävällisiä ja joustavia.  Naiset hoitavat kaikki nämä hankalat hommat miesten puolesta, eikä naisille siitä hyvästä tarvitse maksaa kuin 80 % siitä mitä mies kiskoisi. Siis kun naiset ovat niin fiksuja ja pitkäpinnaisia, niin miesten ei sitten tarvitse.

Tietyllä tavalla koen, että kun nainen lukitaan käyttäjäystävälliseksi, keskustelevaiseksi, joustavaksi jne, tuomitaan myös miehet keskustelemattomiksi käyttäjävihamielisiksi putkiaivoiksi.

Minä se vain edelleen haaveilen maailmasta jossa nähtäisiin metsä puilta ja ihminen sukupuoleltaan. Mutta turhaa haaveiluahan se on. Ohjelma Ilonan ystävät tulee Ylen ykköseltä lauantaina ja sunnuntaina, myöhemmin sen voi kuunnella netistä.