Uutiset Lokin ennenaikaisesta kuolemasta saivat tietysti mietteliääksi. Toivon, että maassa olisi profiililtaan monenlaisia kustantamoja, jotka tuottaisivat markkinoille omaleimaisia, kiinnostavia kirjoja. Muistopuheissa on tuotu esiin, että kysymyksessä oli laatukustantamo. No sehän on tiedetty iätä ja ajat että roskakirjallisuus myy. Loki ei kustantanut roskaa, sillä oli hieno kustannusohjelma.

Roska myy, mutta kaikki mikä myy, ei toisaalta ole roskaa. Roskan ja laadun suhde hämärä, koska sitten on vielä niinkin, että kaikki roskakaan ei niin kauheasti myy. Hämmästyttävintä on, että jotkut haluavat siitä huolimatta kirjoittaa ja julkaista roskaa, vaikka siinä ei ole joidenkin mielestä löydettävissä laatua, eikä se tuota taloudellista hyötyä. Minäkin osallistun antologiaan, vaikka korvaus on hmmm. minimaalinen. Mutta teen sen ihan vain hyvän asian puolesta ja vähän myös siitä ilosta, että pyydettiin.

Tajusin äskettäin, että Suomessa toimii Kioskikirjallisuusyhdistys, joskaan en tiedä miten hyvinvoivia siellä ollaan. Yhdistys kuitenkin julkaisee pulp-lehteä nimeltä Isku ja kokee tekevänsä merkittävää kulttuurityötä, kuinkas muutenkaan. Onkin muuten todella viisasta puhua pulpista, Tarantino onnistui tuomaan pulp-tarinat valkokankaalle sillä tavalla, että nenäänsä nyrpistelevä taidekermakin myönsi elokuvan ansiot. Sen kautta osa glooriasta lankeaa tuolle kirjalliselle kulttuurille josta elokuva aiheensa ammensi. Silmiini on sattunut siellä sun täällä lehtijuttuja, joissa suomalaisen pulpin veteraaneja esitellään. 

Odotan tietenkin, milloin naiset tekisivät saman tempun Harlekiineille ja Reginoille, käyttäisivät niitä materiaalinaan omaa itseään ja tuota materiaalia kunnioittavassa reippaassa camp-hengessä. Hylkimisen ja häpeän sijasta ottaisivat ne haltuunsa uudestaan sen jälkeen kun ensimmäisen kerran ovat tulleet kasvaneeksi niiden ohi.

Minusta oli hupaisaa kuulla, ettei ehkä ole mikään mahdoton ajatus, että romanttisista lukemistoista koottaisiin pulp-kokoelma. Tämäkin hanke on, kuinkas muutenkaan, miesten käsissä.

****


Kuvat eivät liity aiheeseen. Kävin eilen Porissa ja Nakkilan kohdalla kaivoin kameran esiin.


358464.jpg


358477.jpg