Olen nyt käynyt läpi taloyhtiön pöytäkirjat vuoteen 1980 asti. Muutokset ympäröivässä yhteiskunnassa näkyvät pykälissä. Sodat, lamat, nousukaudet aiheuttavat taloyhtiöille haasteita. Ensin vatvotaan hevosten jättämistä ulostekasoista, sitten pihaan tuoduista veneistä, myöhemmin autoista. Vesijohtojen vetäminen lisää vedenkulutusta ja sähkölaitteiden yleistyminen kuormittaa sulakkeita ja kummatkin saavat aikaan jatkuvia oikosulkuja. Aika usein oikosulut laajentuvat ihmisten välisiksi. Rahasta on aina pula. Korjata pitäisi, uutta laittaa, vaan mistä rahat.

Lapsista näyttää olleen enimmäkseen harmia. Ne kiipeilevät katoilla, veistelevät seiniä ja puhuvat rumia. Vasta kuusikymmentäluvulla joku hentomielinen isä anoo taloyhtiöltä lupaa ottaa yhtiön hiekkaluukusta hiekkaa tehdäkseen lapsille leikkipaikan pihaan. Ihme kyllä lupa myönnetään.

Mutta mitä kaikkea taloyhtiön historiasta saa kertoa? Kun mielenterveysongelmainen perhe kymmenen vuoden ajan piinaa naapureitaan huutelemalla hävyttömyyksiä seinän läpi niin että taloyhtiön edustajat lopulta käyvät hattu kourassa mielenterveystoimistossa tiedustelemassa eikö näille onnettomille nyt mitään voida, niin saako tällaisen asian selostaa kirjassa? Onko korrektia, että mainitsen siitä edes blogissa? Entä saanko kirjoittaa juoposta isännöitsijästä joka syyttää äitiään siitä, ettei ole saanut tilejä kirjattua ja on muutenkin laiminlyönyt tehtäviään? Pöytäkirjoihin referoitu hallituksen jäsenen isällinen puhe, jonka tarkoitus oli ystävällisesti ojentaa viinan pauloihin joutunutta isännöitsijää on oikeasti aika liikuttava ja toisaalta myös huvittava. Se olisi mukava pistää kirjaan, mutta onko se jotenkin tuhmasti tehty? Nelisenkymmentä vuotta on kulunut noista tapahtumista, onko se riittävän pitkä aika jotta haavat olisivat arpeutuneet?

Millaisia dokumentteja taloyhtiöiden pöytäkirjat ovat? Ovatko ne salassapidettäviä, vai täysin julkisia, vai jotain siltä väliltä. Huomaan kauhistuneena, että enhän minä tiedä tästä asiasta mitään, vaikka minun pitäisi varmaankin tietää. Tuolla puhutaan asiasta jotain. Jos asiakirjat ovat julkisia, niin silloinkin jää jäljelle tietysti muu moraalinen pähkäily siitä mitä sopii julkaista ja mitä ei.