Ensisuojan seutu hämmentää kulttuuripoluston kulkijoita, kerrottiin eilisessä paikallislehdessä. Turun Raunistulassa on ollut vielä viime päiviin asti sellaista turvallista ryteikköä, jonka suojissa pultsarit ovat voineet harjoittaa vaihtoehtoista elämäntapaansa. Raunistula on ollut heidän kannaltaan loistava alue, osittain siivoton ja kuitenkin aivan keskustan kupeessa. Mutta mikään hyvä ei kestä ikuisesti, nyt joen rantaa ollaan kohentamassa. Minua on aina huvittanut, että käytännöllisesti katsoen kaupungin sydämessä on tuollainen rytökärpänpesä säilynyt näihin päiviin asti. Se on tavallaan Turussa tuntunut sympaattiseltakin, että kaikkea ei ole viitsitty sliipata, vaan sinne tänne on jäänyt näitä katvealueita, ikäänkuin lepopaikoiksi kaikille oravanpyörästä tipahtaneille.

Nyt siihen on tulossa muutos. Joen rantaa raivataan ja rakennetaan kulttuuripolustoa. Mutta mutta, mitä tehdä pultsareille. Heitä vartenhan sinne on vuonna 1975 rakennettu tuo legendaarinen ensisuoja, paikka mihin saa tulla juovuksissakin, kunhan vain jättää viinakset ulkopuolelle. Alueella päiväkäveleviä lapsiperheitä ensisuoja kuulemma hämmentää ja maisema-arkkitehti Ritva Numminen kysyykin onko nykyinen paikka paras vaihtoehto. 

Ymmärrän lapsiperheiden huolen, mutta mistä sitten löytyisi sopivampi paikka pultsareille? Kuka haluaa heidät naapuriinsa? Ensisuojaa ei voi siirtää korpeen, koska sitten se ei enää palvele tarkoitustaan, joka siis on tarjota syrjäytyneimmällekin sakille mahdollisuus yöpyä neljän seinän sisällä, peseytyä silloin tällöin ja muuta sellaista, ilman velvoitusta parantaa tapojaan. 

Tilalaitoksen päällikkö Martti Kuitunen lupaa maisemointia ensisuojan ympäristölle niin ettei alue enää loukkaa alueella kulttuurilenkkeilevien ihmisten silmää. Hän sanoo, että puiden ja pensaiden istuttaminen ensisuojan ympärille palvelee sekä talon asujia että kulttuurireitistön kulkijoita. Minusta tuossa on oikeaa asennetta. Hän muistaa, että ne tyypit siellä ensisuojassa ovat ihmisiä myös. Pultsarin ihmisyys on kyllä helppo unohtaa kun joutuu hänen kanssaan vastatusten, mutta  hänen olemassaolonsa kertoo kaikenlaista tästä yhteiskunnasta, niin kuin tietysti myös ihmisestä yleensä.