BookCrossing sivustolla törmäsin nuortenkirjaani, joka oli "liitetty näkymättömään kirjastoon" mitä se sitten tarkoittaneekin. Nimimerkki harmaja luonnehtii kirjaani Emma ja tähtipoika sangen armottomasti:

Rekisteröin kirjan Näkymättömään Kirjastoon liitettäväksi, mutta varoitan, että se on kaamea. Lesbous on kirjassa keskeinen teema, mutta tekstin asenne on mielestäni jokseenkin homofobinen eikä tyylissäkään ole kehumista. En siis suosittele Emmaa ja tähtipoikaa rentouttavana lesbisenä lukukokemuksena, mutta on toki kiintoisaa miettiä ja tutkailla, millä eri tavoilla lesbous nuortenkirjoissa näyttäytyy.

Kai Näkymättömään Kirjastoon saa liittää myös vähemmän lesboystävällisiä lesbokirjoja? Toivottavasti saa, sillä nehän antavat vertailukohtaa paremmille kirjoille. Näin ainakin itse tuumin. Annan kirjan oofirille seuraavassa tapaamisessa, hän voinee toimittaa sen eteenpäin.

Minun piti oikein nipistää itseäni. Siis olenko kirjoittanut homofobisen kirjan, joka on jotenkin lesboepäystävällinen? Se tuntuu yllättävältä väitteeltä, mutta miten tässä nyt voisi puolustautua, ei kai mitenkään. Jos joku on noin kokenut, niin hänen kokemuksensa on oikea. Kirjan päähenkilö Emma kyllä saattoi kirjassa potea jonkinlaista lievää homofobiaa ja hänen oli vaikea suhtautua lesbo-ystäväänsä, mutta hän kuitenkin koki kirjassa jonkin asiaan liittyvän valaistuksen, eikä lopussa enää viitsi nähdä vaivaa mokoman asian vuoksi. Kirjan kirjoittamisen aikaan nuorilla tuntui vielä olevan jonkin verran ennakkoluuloja seksuaalivähemmistöjä kohtaan ja siksi kirjaani putkahti tuollainenkin teemantynkä. Mutta ehkä lesboista ja homoista ei sovi lainkaan vinoilla, ellei itse ole julkilesbo.