Kun Lordi viime keväänä voitti viisut, esirippu repesi ja sen takaa paljastui suomalaisten kiihkeä halu pärjätä kisassa, jota siihen asti oli aina haukuttu naurettavaksi. Kun kisoja ryhdyttiin puuhaamaan Helsinkiin, tekeillä oli tärkeä kulttuurispektaakkeli, joka toisi meille mainetta ja kunniaa.

Mutta sitten kävi huonosti, ei pelkästään Suomelle, vaan monelle muullekin ns. länsimaalle. Jukka Saarinen Turun sanomissa toteaa, että "sinisilmäiset suomalaiset, ja erityisesti helsinkiläiset, oivalsivat runsaan kisaviikon aikana viisuhengen vääristymät. Homokulttuurin pesiytyminen euroviisumaailmaan ei jäänyt vähänkin menoa seuranneelta huomaamatta. Systeemin sisällä työskenteleville median edustajille tuli myös selväksi se voima, jolla itäeurooppalaiset maat hinnalla millä hyvänsä kahmaisevat ylivallan sadan miljoonan katsojan jättishowssa."

Minusta on huvittavaa, että itäeurooppalaiset on kyllä perinteisesti haluttu mukaan viisuihin, mutta he eivät näköjään saisi menestyä. Heidän pitäisi olla niitä joille lännessä naureskellaan. Venäjän esityksestä olivat kuitenkin maatuskat kaukana, typykät eivät juuri poikenneet niistä länsimaisen levyteollisuuden seksipakkauksista joita työnnetään markkinoille sellaista tahtia, että olen lakannut jo aikoja sitten pysymästä kärryillä. Venäjä on siis oppinut läksynsä. Ne eivät olekaan siellä tyhmiä, mikä on järkytys joillekin, ilmeisesti. Ukrainakin antoi diskopalloillaan kyytiä mielikuvillemme Ukrainasta, vai oliko niitä mielikuvia edes?

Minusta on hienoa, että Serifovic esitti Serbian viisun omalla äidinkielellään.
Itsekin äänestin Serbiaa sen vuoksi, vaikka oli kappale ja esityskin kyllä ihan upea. Niin, ei minulla todellakaan ole yleensä tapana osallistua tällaisiin äänestyksiin. Seli seli... 

Mutta nyt siis itäeurooppalaistsunami osoittaa, että euroviisut ovat tulleet jälleen kerran tiensä päähän, ovat kriisissä. Muistaakseni ne ovat kyllä koko olemassaolonsa ajan olleet jonkinlaisessa kriisissä. Ehkä kriisiytyminen osoittaa, miten elävästä perinteestä on kysymys. Ehkä minunkin on pakko myöntää, että viisut ovat tärkeä juttu, koska tämä on jo toinen kerta kun kommentoin euroviisuja blogissani.