Sain Tuomolta haasteen: Kirjoita sellainen muistokirjoitus, jonka kaikkein hurjimmissa unelmissasi toivot jonkun sinusta kirjoittavan.

Maailmankuulu kirjailija rakasti hömppää ja apinoita

Ellilä oli kuuluisa ja rakastettu kirjailija, jonka kirjojen pohjalta tehdyt lukuisat elokuvat ja televisiosarjat ovat tehneet hänen kirjansa tutuiksi niillekin, jotka eivät muuten juuri kirjallisuudesta perusta.

Kirjoistaan kertyneen merkittävän omaisuuden hän säätiöi jo elämänsä aikana ja lukuisista rahastoista on tuettu nuoria, aloittelevia naiskirjailijoita Suomessa ja erityisesti myös kehitysmaissa.

Ellilän uupumaton taistelu naisten viihteen puolesta alkoi lopulta, kirjailijan itsensä jo kyllästyttyä aiheeseen, kantaa hedelmää ihmisten ymmärtäessä millä erityisellä tavalla   taistelussa oli kysymys sukupuolten tasa-arvosta. Ihmiset alkoivat ymmärtää, että tarvitaan erilaisia kirjoja ja on hyvin suuressa määrin Ellilän ansiota, että kirjallisuuden kaanoniin on viime vuosina hyväksytty naisten suosimia viihteellisiä teoksia.

Ellilä oli monipuolinen ja elämäniloinen renessanssipersoona, jolle mikään inhimillinen ei ollut vierasta. Hän oli intohimoinen keskustelija ja ensimmäisiä ihmisiä, jotka ymmärsivät internetin suuren sosiaalisen merkityksen. Hän oli uraauurtavalla tavalla luomassa uudenlaista elävää keskustelukulttuuria, joka laajeni internetistä sen ulkopuolelle, rikastuttaen ihmisten elämää merkittävällä tavalla. Elämänsä loppuvaiheessa hänestä kehittyi apinoiden ihmisoikeusliikkeen johtohahmo.