Ostin pari viikkoa sitten halpakirjakaupasta kaksi pokkaria kesälukemiseksi. Kummastakaan en tiennyt etukäteen mitään. Toinen oli Melissa Bankin Täydellinen juttu, toinen Kathy Kellyn Ystävyys yllättää. Päädyin noihin kirjoihin, koska halusin jotain kevyttä, johon uppoutua, mutta en jaksa lukea iänikuisia dekkareita. Kirjat maksoivat hiukan vajaa yhdeksän euroa kipale.

Luettuani kirjat tulin taas ajatelleeksi, miten kiinnostavaa olisi, jos olisi jokin sellainen foorumi, joka arvioisi tällaisia teoksia. Miksi? No koska Melissa Bankin kirja on minusta hieno teos, nautin sen lukemisesta suuresti. Se oli hauska ja syvällinen, ironinen ja vähän haikea tarina, josta tunnistin monia omia elämäntilanteitani, vaikka se kertoikin (maallistuneen) amerikanjuutalaisen naisen elämästä.

Cathy Kellyn kirja taas oli sitä lajia jossa kerrotaan että "Sallyn tumma tukka, tummat silmät ja keijukaismaiset piirteet muodostivat hätkähdyttävän vastakohdan hänen aviomiehensä vaaleille hiuksille, puhdaspiirteisille kasvoille ja poikkeuksellisen syvänruskeille silmille", mikä suoraan sanoen ei minua edes niin kauheasti kiinnosta.

Ihmeellistä sinänsä, että keijukaismaiset kasvot ovat vuodesta toiseen niin kovassa kurssissa naisten viihdekirjallisuudessa. Eivätkö kirjoittajat kyllästy näihin keijukaisiin, jotka ovat hämmästyttävän hoikkia ja sirojäsenisiä ja joilla on ryöppyävän runsaat hiukset, valloittava hymy, sopivan kipakka luonne ja kultainen sydän. No ehkä se on tärkeää.

Mutta siis minusta olisi mukava, jos jotenkin etukäteen, kirjoja lukematta, voisi erottaa nämä eri tyypin kirjat toisistaan. Olisi siis mahdollista saada hiukan kuluttajavalistusta niin että valtavan tarjonnan joukosta voisin poimia luettavaksi Melissa Bankin kanssa samanhenkiset kirjat ja jättää Cathy Kellyn muiden löydettäväksi. Ymmärrättekö mitä tarkoitan? Nythän nämä kirjat eivät mitenkään erotu toisistaan kun ne ovat siellä kirjakaupassa esillä. Paitsi että Kellyn nimi oli kirjoitettu kultaisin kirjaimin, sitä olisi ehkä pitänyt osata tulkita.