Merja vihjaisi syntitestistä. Kävin testaamassa itseni. Helmasyntejäni ovat sen mukaan murehtiminen, hengen velttous, huumorintajuttomuus. Kaksi edellistä hyväksyn, mutta mitä ihmettä, minäkö muka huumorintajuton... Nyt menivät taas kerran urasuunnitelmat uusiksi. Kateus, jota olen pitänyt suurimpana ongelmanani, tulee vasta noiden jälkeen. Minulta löytyi kyllä muitakin syntejä, kuten ylpeyttä ja välinpitämättömyyttä, mutta niiden osuus on testin mukaan elämässäni vähäisempi. Yllättäen vatsanpalvontakin oli syntilistani alimpana, vaikka olen ollut suursyömäri koko ikäni.

Minulta löytyi onneksi hyveitäkin.
Niitä ovat hiljainen tieto, kun nyt vielä tietäisi mitä sekin tarkoittaa. Suhteellisuuden taju, kohtuullisuus ja urhoollisuus. Yllättäen anteeksiantavaisuuskin oli aika korkealla sijalla, vaikka olen pitänyt itseäni täysin anteeksiantamattomana tyyppinä.

On muuten aika jännittävää, että kuolemansynneiksi kutsutut asiat ovat oikeastaan aika vaatimattomilta kuulostavia paheita. Murha ei ole päässyt kuolemansyntien joukkoon. Taustalla taitaa olla jokin sellainen ajatus, että jos ihminen ei pidä paheitaan kurissa, se johtaa hengelliseen kuolemaan, siksi pikkupaheita on nimitetty kuolemansynneiksi.