Tähän ikään mennessä on tullut katsottua jo niin paljon elokuvia ja televisiosarjoja, että harvoin mikään enää varsinaisesti vangitsee ruudun ääreen. Mutta eilen tuli ykköseltä Magdalena-sisaret, joka kuvasi kolmen nuoren tytön kohtaloita 60-luvun Irlannissa. Yhteisönsä epäsiveellisiksi tuomitsemat tytöt suljettiin katolisiin nunnaluostareihin pakkotyöhön ja tekemään parannusta. Epäsiveellisenä pidettiin serkkunsa raiskaamaa tyttöä, tai tyttöä joka kauniin ulkomuotonsa vuoksi kiinnitti liikaa poikien huomiota, tai tyttöä joka oli synnyttänyt lapsen.

Elokuva keskittyy kuvaamaan sitä millä tavalla katolinen kirkko nunnat käsikassaroinaan on osallistunut naisten sortoon, ja sen se tekee niin vastaansanomattoman pakahduttavasti, että välillä tuntui ihan sietämättömältä, varsinkin kun minulla on ollut tämä kausi kun olen ihastellut kirkkoja ja kirkkotaidetta ja nähnyt uskonnot suurena kulttuurisena voimavarana.

Miehet tässä elokuvassa jätetään taustalle.  Ratkaisu on ihan pätevä, sukupuolten luonnollinen epätasa-arvo tulee elokuvassa esille muuten. Lopussa on aika huikea kohtaus, kun neljän vuoden kurimuksen jälkeen raiskatun tytön nuorempi veli tulee hakemaan sisarensa pois luostarista. Noin vain. Poika vain saapastelee sinne ja ilmoittaa vievänsä sisarensa pois. Tyttö sanoo huonetovereilleen jotenkin niin, että eikö ole ihmeellistä, jostain tulee veli ja sitten minä saan lähteä täältä. Hän pystyi lataamaan noihin sanoihin niin järisyttävän määrän kiukkua sitä epäoikeudenmukaisuutta kohtaan, jonka vuoksi hän oli joutunut kärsimään, että minulta meni melkein yöunet.

Tämä oli siis tositapahtumiin perustuva elokuva 60-luvun Irlannista. Elokuva ahdistaa, koska tiedän että suuressa osassa maailmaa naiset edelleenkin ovat toisen luokan kansalaisia. Ja meillä Suomessakin, vaikka meidän asiamme ovat tietenkin hyvin, suorastaan loistavasti, naisten aloja edelleen väheksytään ja ollaan huolestuneita kun tytöt pärjäävät koulussa poikia paremmin ja tunkeutuvat myös perinteisesti miehisinä pidetyille aloille jolloin niiden arvostus ja sitä mukaa myös palkkataso laskee.