1. Kampa
Isoäidillä oli teräväpiikkinen, tiheä toffeen värinen kampa, jolla hän kampasi hiukseni ennen kuin letitti ne. Operaatio oli kokonaisuudessaan tuskallinen. Kampaaminen sattui ja myös letittäminen teki kipeää. Isoäiti sanoi, että letit täytyi pistää niin kireälle, että silmät menevät vinoon kuin kiinalaisella.

2. Lintu
Isoäidin talon savupiipuissa asui naakkayhdyskunta. Suurin piirtein koulujen loppumisen aikoihin keväällä, naakanpojat tipahtelivat katolta pihaan. Kuvittelin aina, että ne tarvitsevat minun hoivaani selviytyäkseen hengissä. Yksi naakanpoika oli kesän mökilläkin kanssani, annoin sille nimeksi Naku.
 

3. Meri
Kerran isä vei minut Herrainpäiville uimaan. Herrainpäivät oli jossain Yyterissä päin.  Kaivoin silkinsileästä hiekasta esiin kourallisen pieniä, hauraanvalkoisia simpukankuoria.

4. Kitara
Sain Landolan ja opettelin säestämään itseäni. Tipulan ekaluokan vanhempainillassa lauloin Konsta Jylhän Vaienneen viulun ja säestin itseäni Landolalla.
 
5. Kello
Kun aloitin kansakoulun, sain rannekellon. Siinä oli ruskea nahkaremmi.

6. Oksentaminen
Olin jatkuvasti sairaalassa operoitavana erilaisten kurkku-ja nenävaivojen vuoksi. Operaatiot tehtiin eetterinukutuksen aikana. Varsinkin kita-ja nielurisojen poistoissa nieleskelin ilmeisesti verta, jota sitten railakkaasti aina oksentelin herättyäni. Minulle kehittyi sairaalaa kohtaan melkoinen kammo ja muistan menettäneeni hermoni ennen viimeiseksi jäänyttä operaatiota. Normaalisti olin kiltti ja säyseä lapsi, mutta silloin yritin karkuun, kiljuin ja potkin hoitajia. Minut köytettiin nahkaremmeillä tuoliin ja eetterikoppa painettiin naamalle. Sain operaation jälkeen käydä lelukaupasta ostamassa itselleni lelun. Ostin keltaisen, pitkäkarvaisen pehmokoiran.

7. Mummo
Asuin isoäidin naapurissa. Kun äiti lähti töihin hän vei minut isoäidin luo odottelemaan lastentarhaan pääsyä. Makailin isoäidin sängyllä sellaisen ruskeanharmaan shaalin alla ja isoäiti paahtoi leipää pienessä keittokomerossaan. Sain sen kanssa kaakaota. Meillä kotona ei ollut koskaan mitään niin ylellistä kuin paahtoleipä, se oli jotenkin tosi hienoa.
 
8. Kirja
Kirjahyllyssä oli Valo-lehden vuosikerta nidottuna kirjaksi. Selasin sitä ja osuin sivulle, jossa esiteltiin erilaisia kidutuskeinoja. Tajusin yhtäkkiä, että ihmiset ovat keksineet sellaisia juttuja rääkätäkseen toisiaan. Juoksin huoneeseeni itkemään.
 
9. Pipo
 Oli tärkeää, että pipossa oli iso tupsu.

10. Matematiikka
Ennen kuin aloitin koulun, vanhemmat puhuivat, että tytöt eivät ymmärrä matematiikkaa. Tämä viisaus on ollut johtotähtenä koko elämäni ajan, en todellakaan ole koskaan ymmärtänyt matematiikkaa. Prosenttilaskun opin pakon edessä kulttuurisihteerinä ollessani.

11. Metsä
Porin maauimalaan mennessä tie kulki ilmavan mäntymetsän läpi. Vähän kauempana oli vaaleita rakennuksia ja sieltä kuului aina pelottavaa mölyä, joka teki uintiretket aina jotenkin hiukan pelottaviksi. Äiti kertoi, että möykkä lähti vajaamielisistä. Sen jälkeen matka muuttui entistäkin ahdistavammaksi. Silti olin aika ahkera uimari.

12. Ukkonen
Kerran pyöräilin viikkarissa kun tuli ukkosmyrsky ja kastuin läpimäräksi. Poljin kotiin, mutta en ehtinyt saada vaatteita kuivaksi ennen kuin äiti tuli töistä. Hän suuttui, koska minua oli kielletty polkemasta pyöräni kanssa ympäriinsä. En tietenkään koskaan totellut kieltoa, mutta yleensä en jäänyt kiinni.

13. Hiukset
Oli jotenkin tärkeää, että oli pitkät letit. Mutta sitten ne leikattiin koska se oli käytännöllistä.
 
14. Veli
Veljeni oli minua kuusi ja puoli vuotta vanhempi ja runteli minua sekä psyykkisesti että fyysisesti. Kasvoin kieroksi ja opin kostamaan viekkaudella ja vääryydellä. Tein pahojani ja sitten juorusin vanhemmilleni että veli oli muka syyllinen. Hän sai rangaistuksen. Kerran, kun hän ei osannut varoa, löin häntä lattiaharjalla päähän. Muistan vieläkin hänen yllättyneen ilmeensä. Hän voinut käsittää, miksi minä sillä tavalla tein. Hän ei varmaan  ollut koskaan tullut ajatelleeksi, että olin jotenkin kärsinyt hänen kiusaamisensa vuoksi.
 
15. Ikkuna
Sain maalata vesivärillä ikkunani täyteen lasimaalauksia. Maalasin meren kaloineen.
 
16. Kalenteri
Teinikalenteri, johon minulla ei koskaan ollut laitettavana mitään kiinnostavaa, toisin kuin luokkakavereilla, jotka olivat laihoja ja kauniita ja joilla oli poikaystäviä.
 
17. Puuro
 En syönyt puuroa, paitsi koulussa tykkäsin mannapuurosta. Sen kanssa tarjottiin mehukeittoa, nakki ja sämpylä.

18. Nenäliina
Nenäliinat olivat ensin kankaisia ja ne pestiin saunassa pulsaattoripesukoneessa. Kuusikymmentäluvun loppupuolella tulivat paperinenäliinat ja minusta oli hauska tehdä niihin tussilla kuvioita. Sitten niitä ei kyllä voinut enää käyttää räkäliinoina.
 
19. Kynsilakka
Minulla ei ole mitään suhdetta kynsilakkaan, mutta sellainen juttu tulee mieleen, että minulla oli tapana vetää kynsien alle mustalla tussilla viirut. Sitten minä nautin kun minut käskettiin pesemään käsiä, koska minulla oli "isänmaata kynsien alla" ja saatoin sanoa, ettei se ole isänmaata, vaan tussikynää.

20 Aita
Meidän pihan ja naapurin pihan välillä oli lauta-aita ja oli jotenkin vastustamattoman ihanaa kiivetä aidan yli. Portistakin olisi tietty päässyt, jos olisi kiertänyt vähän, mutta ei, piti aina mennä aidan yli. Se oli se juttu.

Ja meemin idea oli siis tämä:

- Tässä on lueteltu 19 sanaa. Kirjoita jokaisen kohdalla, mitä lapsuuden/nuoruuden tapahtumia, asioita tai tunnelmia tulee kyseisestä sanasta mieleen.
- Jos juuri siitä sanasta ei tule mieleen mitään, niin kerro jostain siihen läheisesti liittyvästä asiasta.
- Saa kertoa useampiakin asioita, jos sanasta muistuu mieleen paljon juttuja.
- Lopuksi: keksi luetteloon yksi sana lisää ja muistele siihenkin sanaan liittyviä lapsuuden tapahtumia.

Haastan kaikki, jotka haluavat muistella lapsuuttaan