Suomessakin on vähitellen myönnettävä, että huippuosaajat vaativat erityistä huomiota, hellimistä, arvostamista ja parasta mahdollista koulutusta. Yksi keino tähän ovat huippuyliopistot. Tässä yksi professori Leena Palotien teesi, jolla Suomi kykenee taistelemaan paikasta tutkimuksen ja tuotekehityksen kärkimaana. - Jos tätä ei tehdä, niin Nokian ja muiden yritysten tutkimus- ja innovaatiokeskukset valuvat väistämättä muualle, professori Palotie ennustaa.

Ihmiset eroavat kirkosta, kristinusko rapautuu, uskontunnustus on haileaa pölinää, joka ei normaali ihmiselle merkitse enää mitään, toisin kuin huippututkija Palotien julkilausuma uskontunnustus. Siinä hän on oivasti kiteyttänyt yhden osan siitä modernista uskomusjärjestelmästä, joka yhteiskunnassa on muotoutumassa. Jonka nimiin  yhä hartaamman yksimielisyyden vallassa vannomme, johon uskomme ja jota ei kovin moni tohdi epäillä. Me uskomme, että meidän hyvinvointimme on muutamien huippuosaajien varassa, levittäkää siis punainen matto huippuosaajille ja kumartakaa heitä, viekää heille kultaa, pyhää savua ja mirhamia, koska jos he saavat meistä tarpeekseen, jos he karistavat tämän epäpyhän maan tomut jaloistaan, niin kuinka meidän käy.

Kaikki kunnia Palotien loistavalle uralle ja mielipiteille, mutta olen sitä mieltä, että nämä huippuihmiset tarvitsevat yhteiskunnassa vastavoiman. He tarvitsevat vastapoolikseen ihmisiä, jotka uskovat, että jokainen tähän maailmaan syntynyt yksilö on arvokas ja ansaitsee erityistä huomiota, hellimistä ja arvostamista. Koska jos tällaisia ihmisiä ei ole heitä vastassa, ja puolustamassa meitä vähemmän huippuja, niin maailmasta tulee nykyistä vielä paljon pelottavampi.

Mistä lähteestä tällainen vastavoima kumpuaisi? Mistä tulee usko jokaisen ihmisyksilön mittaamattomaan arvoon nyt, kun yhä laajemmalle on levinnyt apaattinen näkemys siitä, että osalla ihmisiä yksinkertaisesti vain ei enää ole arvoa. Eilen Voimalassa keskusteltiin vanhustenhuollosta, mutta arvottomia ihmisiä tulee vastaan kaikkialla. Yhä pienemmistä virheistä ihminen voi päätyä tilanteeseen, jolloin hän huomaa muuttuneensa arvottomaksi.