Oi voi sentään. Muutama vuosi sitten eläteltiin toiveita blogien kansalaisjournalismista, siitä että valppaat bloggaajat paljastaisivat kaikki ne kähminnät, jotka jäävät Yleltä, STT:ltä ja Hesarilta huomaamatta. Mutta kuinkas on käynytkään. Hesarin tänäinen juttu valittelee, ettei blogeilla olekaan mitään merkitystä, ne ovat pelkkää viihdettä. Suosituimmat blogit ovat nuorten naisten tilitystä, he kertovat niissä elämästään, käsitöistä ja muodista, voiko olla mitään turhempaa.

Mietin millainen juttu blogeista olisi tehty, jos olisi huomattu, että suosituimmissa blogeissa nuoret miehet esittelevät mopojaan, moottoripyöriään, autojaan ja tuunaavat niitä hienoiksi. Tai hiukan vanhemmat miehet sorvaavat puukuppeja ja esittelevät niitä kavereilleen. Epäilen, että Hesarin toimittaja olisi ilahtunut tällaisesta innovaatiosta ja todennut blogien olevan uusi merkittävä foorumi. Visiot vanhakantaisesta kansalaisjournalismista eivät ehkä toteutuneet, vaan korvautuivat jollakin vielä paremmalla.

Hesarin jutun tarkastelukulma on taas niin tyypillisen ukkoutunut. Miehet ovat määritelleet, mikä on merkittävä blogi, sitten on tutkittu blogeja, että löytyykö suosittujen joukosta sellaisia ja sitten todetaan, että blogit ovat epäonnistuneet, ne eivät ole merkittäviä. Olisikohan toimittajan silmissä jotain vikaa?

Ei varmaankaan. Antiikkia antiikkia ohjelmassa Wenzel Hagelstam päivittelee, miten naisten hienoja käsitöitä ei arvosteta, niitä ei kerätä eikä niistä makseta samalla tavalla kuin miesten tekemistä. Jotenkin meidän kulttuurimme nyt vaan edelleenkin toimii näin, että asiat jotka kiinnostavat miehiä ovat mielestämme tärkeitä, suorastaan yleismaailmallisia, silloinkin kun kysymys on mopon korjaamisesta. Akkojen touhut ovat mitä ne nyt sitten ovatkin, tällaista valitusta kuin minullakin täällä.

Lisäys:

Hesarin toimittaja on pahoillaan, kun vedin mies-naisaspektin mukaan tähän, hänen mielestään se oli halpa heitto. Mutta en minä sitä aspektia olisi ilman Wenzel Hagelstamia keksinyt, siis syyttäkää Antiikkia antiikkia ohjelmaa, se on radikalisoinut ajatteluani.  Tämän kummemmin en nyt ehdi/viitsi asiaa kommentoida.