Mietin sellaista, että miksi tunnen tarvetta puolustautua, kun kriitikko mainitsee, että häveliäisyyttäni jätän kirjoissani kuvaamatta seksikohtauksia ja toteaa, että kirjan ilmapiiri on "viaton". On tietenkin totta, etteivät esim. Miehen tuoksussa eritteet roisku seinille sitten kun aletaan harrastaa seksiä. Sänky kyllä hajoaa, mutta sekin lähinnä vanhuuttaan. Nivustaipeiden aarteistoihin ei erityisesti zoomata, eikä kuvailla hekuman huipentumia muutenkaan. Osittain siksi, että kirjoissani seksi usein menee sähläykseksi, eikä hekuma huipennu. Toisaalta kiintymyssuhteita ihmisten välillä muodostuu, vaikka seksi olisi vähän surkeampaakin.

En kirjoita seksistä sillä tavalla kuin kirjoitan siksi, että olen häveliäs ja viaton. Kirjoitan seksistä sillä tavalla kuin kirjoitan, koska se mielestäni sopii kirjan tyyliin. Pitäisi kirjoittaa erilaisia kirjoja jos haluaisi kuvata seksiä yksityiskohtaisemmin ja kenties kiihottavammin. 

Koen, että seksinkin suhteen elämme tietyn ideologian sisällä ja se säätelee odotuksiamme sen suhteen, missä muodossa seksin pitää esiintyä esim. kirjoissa, jotta se kelpaa kriitikoiden kaltaisille  esilukijoille. Ilmeisesti meille on jäänyt jokin vapautumisvaihde päälle. Kun jossain vaiheessa viimein alettiin päästä siitä ajatuksesta, että seksi on äärimmäisen salaista ja ahdistavaa,  on nyt tultu melkein jo toiseen ääripäähän. Seksistä on tullut pakko. Sitä on oltava paljon ja monenlaista ja jos kirjoittaa kirjan, niin panemisen pitää täyttää tietyt laatukriteerit.


Juri Nummelin on toimittanut seksinovellien kokoelman, ja naiskiintiön ansiosta minultakin on siellä juttu. Pääsen Hannu Salaman ja Jorma Eton kaltaisten herrojen kanssa marjaan. Mutta valitettavasti tässäkään jutussani orgasmit eivät saa aikaan maanjäristyksiä.

Tässä vielä luettelo kirjan novelleista:

Hannu Salama: Sovinistisika, Hymy 1/1976
Jorma Etto: Iloinen tarina tohtorista ja Lapista, teoksesta Rakastaa (1965)
Hans Selo: Minun ensilempeni, Jallu 5/1973
M. A. Numminen: Mies, Hymy 5/1976
Jorma Ojaharju: Tahallinen hengenvaaraan saattaminen, Kalle 9/1976
Harri Erkki: Juhlapäivälliset, Cocktail 20/1972 (ilmestynyt alun perin salanimellä Harry B. Erichs)
Kirsti Ellilä: Tärkeimmät asiat, aiemmin julkaisematon
Kari Nenonen: Tarina Mumle Isomunasta, norjalainen kansansatu, teoksesta Hulkkonen: Tulen viemää (1992)
Veikko Pietilä: Kolme monologia vanhasta aiheesta, teoksesta Rakastaa (1965)
Riku Korhonen: Mökkipano, katkelma tulevasta romaanista
Petra Oinonen: Kolme fantasiaani, Regina 5/2006
Tuomas Kyrö: Toimitusjohtaja, Image 5-6/2007