1431406.jpg

Yritin Kiasman vessassa ratkaista mitä mieltä olen nykytaiteenmuseon saniteettikalustoratkaisuista. Tuo robusti pesuallas on tietysti omalla tavallaan kovin tyylikäs, mutta jotenkin se tulisi paremmin edukseen, jos ympäristö olisi hiukan vähemmän robusti. Tarkoitan nyt lähinnä noita oikeassa alakulmassa näkyviä virityksiä, valkoista johtoa ja mustalla jätesäkillä verhottua roskapyttyä.1431416.jpg

Eniten ihmettelin kuitenkin, että taiteellisen lavuaarin kumppaniksi on pistetty tällainen valkoinen peruspytty, joita myydään tarjouksessa rakentamisen erikoisliikkeissä. Sellainen ostetaan yleensä siinä vaiheessa kun nyt vaan tarvii saada halvalla pytty jostain, eikä ole aikaa, eikä rahaa, eikä voimavaroja säätää noiden tyylikysymysten kanssa.

Mutta ei tässä mitään. Kiasman vessa toimi niin kuin vessojen kuuluu, joten siinä mielessä minulla ei ole mitään valittamista.

****

Edellisen postauksen kommenteissa tuntematon ystäväni Freud ja Sedis ehdottelevat, että ehkäpä minun olisi aika nyt kirjoittaa vähän toisenlainen kirja. Niinpä kyllä, varmasti näin on ja ehkä sellaisen joskus teenkin. Mutta mitä se oikeastaan käytännössä minun kohdallani tarkoittaa, jos kirjoittaisin "toisenlaisen kirjan"? Sehän tarkoittaa myös sitä, että vaihdan kohderyhmän. En kirjoita vain toisenlaista kirjaa, vaan ajattelen kirjoittaessani toisenlaista yleisöä kuin tähän asti. 

Todelliset taiteilijat väittävät, ettei taiteilijalla kuulukaan olla kohderyhmää, hänen pitää vain katsella sisäisiä näkyjään ja seurata niitä. Minäkin olen aina pitänyt tuota tavoitteena, mutta en silti usko, että se kenenkään kohdalla toteutuu. En usko kenenkään olevan riippumaton yleisöstä. Joskus tosin palautteeseen saattaa pystyä suhtautumaan käänteisesti, toisin sanoen murska-arviota on mahdollista pitää taiteellisena voittona. Muistelen M.A.Nummisen maininneen jotain tällaista konsertistaan, josta yleisö oli paennut paikalta. Mutta tällaisessakin tilanteessa taiteilija on kuitenkin sidoksissa yleisöönsä. Minulla on oma yleisöni, mutta kuten Karpalo tuon samaisen ketjun kommentissa sanoi, se on ollut väärä yleisö. Valitsin sen aikoinaan tietoisesti, koska ajattelin, että jonkun pitäisi kirjoittaa voimauttavia kirjoja tavallisen ongelmaisille tytöille joiden voi olla vaikea uskoa omaan arvoonsa tässä täydellisyyden tavoittelua arvostavassa maailmassa.