Lukaisin Erasmus Rotterdamilaisen Kultaisen kirjan. Siinä hän antaa käytösohjeita hyväsukuiselle nuorukaiselle. Erasmus neuvoo, että pieraistessa on kohteliasta peittää ääni yskäisyllä ja jos juhlissa huomaa syöneensä liikaa, kannattaa siirtyä sivummalle oksentamaan.

Ensin ajattelin, että ovat tavat jotensakin muuttuneet sitten Rotterdamilaisen aikojen, mutta sitten tuli mieleen eräs torstai ilta viime keväältä, kun olin ystäväni kanssa palaamassa kaupungilta ja joku oksensi päällemme parvekkeelta. Ystäväni, museotutkija, sanoi heti, että tämähän on kuin keski-ajalla!
Minulla meni uusi takki pyykkiin.

Nykyään ihmiset valmistelevat juhliaan kuukausikaupalla. He miettivät jokaisen yksityiskohdan huolellisesti ja pukeutumisessa noudatetaan tapakouluttajien viimeisimpiä vinkkejä tunnontarkasti. Vaivaa nähdään oikeaoppisten poskisuudelmien opettelussa ja small talkin hienouksien sisäistämisessä. Lehdet ja televisio tarjoavat loputtomasti vinkkejä ihmisille, jotka haluavat juhlia kultivoidusti. Helposti sitä tulee ajatelleeksi, että me elämme kultivoidussa maailmassa, tai ainakin maanosassa. Kunnes joku sitten oksentaa niskaan.