Kaveri vinkkasi että Maariankadulta löytyy putiikki joka myy kiinnostavia venäläisiä kalasäilykkeitä edulliseen hintaan. Koska olen suuri kalasäilykkeiden ystävä, suunnistin kauppaan. Ostin purkin turskanmaksaa ja toisen purkin mustekaloja ja sitten huomasin alahyllyn korissa muoviin käärittyjä kuivia, pieniä kaloja, jotka minä olen oppinut tuntemaan nimellä sulkava, mutta muovissa luki, että kala oli latikas. Eli lahna. Siinä tapauksessa ne olivat hyvin pieniä lahnoja. Myyjä ei osannut ollenkaan suomea, joten en voinut kysyä mitä kummaa näillä pienillä latikkailla oikein tehdään.  Onko se jokin herkku? Pieni latikas maksoi melkein viisi euroa, vai oliko se sittenkin kilohinta. Mutta se oli siinä siis kokonaisena, päineen, pyrstöineen, suomuineen. Miten sellainen kuiva suolattu latikas valmistetaan ruuaksi? Irtoaako siitä jotain syötävää? Mutta ennen muuta haluaisin ymmärtää, miksi joku haluaa ostaa kuivan suolatun latikkaan, vaikka torilla ja marketeissa myydään joka päivä tuoretta kalaa. 

Muuten putiikki oli oikeastaan pettymys. Mies kyseli myyjältä, että onko heillä hapukapsasmehua, mutta ei ollut, ei edes hapukapsasta.

Minä sen sijaan olen kunnostautunut kalapullatehtailijana. Järvestä on noussut kiloisia säyneitä ja toutaimia isojen särkien ohella, ja näistä aineksista tulee ihania kalapullia sillä tavalla, että ensin kypsentää kalat mikrossa kokonaisina. Sitten irrottaa lihat ruodoista, puristaa joukkoon valkosipulia, silppuaa tilliä,  ripottelee vähän suolaa, rikkoo joukkoon pari kananmunaa ja hiukan lurauttaa joukkoon myös kevytkermaa makua pyöristämään. Ainekset mössätään sauvasekoittimella, pyöritellään palleroiksi ja paistetaan. Yritän muistaa ottaa kuvia kalapullista kun seuraavan kerran teen niitä.


1713732.jpg