2172525.jpg

Ei siis mennyt piparitalo ihan nappiin tänäkään vuonna, mutta se levittää mukavaa tuoksua ympäristöön. En koristellut taloa karkeilla niin kuin viime vuonna, koska lähipiiristä tuli yllättäen jälkijättöistä kritiikkiä, viimevuotinen ranskanpastillikoristelu oli ollut muka möllikkämäinen. 

Minulla ei ole tänä vuonna ollut ollenkaan joulutunnelmaa ja se on enimmäkseen hyvä asia, koska joulutunnelma on aina merkinnyt minulle pitkästyneisyyden, ähkyn ja ahdistuksen yhdistelmää, johon on liittynyt vielä ripaus kevätkaihoa, joka on omiaan masentamaan koska kevääseen on kuitenkin vielä matkaa.

Kävimme kuuntelemassa joulurauhan julistuksen ja vaikuttavinta oli nähdä ihmismassojen vyöryvän kohti Suurtoria. Hetkittäin sain aavistuksen joukkovoimasta joka voi temmata viattoman sivullisenkin pyörteisiinsä. Maamme-laulua laulaessa ihmettelin miksi Viro on halunnut omia kansallislaulukseen saman pitkästyttävän jollotuksen. Miten kahdella maalla voi olla sama kansallislaulu, se on minusta hämmästyttävää. Mutta aivan yhtä hämmästyttävää on, että he halusivat juuri Maamme-laulun. Minkä ihmeen vuoksi? Olen valmis antamaan heille lahjaksi Maamme-laulun, olkaa hyvä virolaiset. Me voisimme ottaa itsellemme Finlandian, ennen kuin joku muu ehtii. Siinä melodiassa on sentään henkeä, vaikka olenkin sitä mieltä että kansallisuusaate on kaiken pahan juuri. Tässä ajatuksessani olen yhtä vankkumaton kuin vannoutunut ateisti väittäessään että maailman pimeys johtuu uskonnoista.


Ps. Huomasin tässä yhtenä päivänä, että Kiiltomadon keskustelupalsta oli lakkautettu. Minusta tuntuikin koko keskustelupalstan olemassaolon ajan, että ylläpito inhosi omaa luomustaan ja yritti ajoittain aika tarmokkaastikin saada keskustelua loppumaan. Itse vetäydyin keskustelupalstoilta siinä vaiheessa kun aloin blogata, mutta Kiiltomadon palstaa silti välillä aina vilkuilin siinä toivossa, että sieltä osuisi silmään jotain kiintoisaa. Vaan eipä tarvitse enää vilkuilla. Toimitus teki viimein sen mitä lupasi, lopetti keskustelun.